Lokdauns beidzies – lidojums veiksmīgs!

Aleksejs Kaškarovs, uzņēmumu grupas KA Invest īpašnieks

Latvijā no 21. oktobra līdz 15. novembrim spēkā esošais lokdauns, kā jau tika prognozēts, nedaudz samazināja pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem Rīgas tuvajā un tālālajā centrā. Bet esošie īrnieki šajā periodā praktiski nemainīja dzīvesvietu. Rezultāts: KA Invest īres dzīvokļu portfeļa noslogojums sasniedza vēsturisko maksimumu - 98%. Savukārt trīs namīpašumu noslogojums bija pat 100%! Mūsu analīze par klientiem liecina, ka labākie un disciplinētākie klienti ir ģimenes ar bērniem.


Augstākais un pēdējo gadu labākais uzņēmumu grupas KA Invest īres dzīvokļu portfeļa noslogojums pagājušā gada oktobra un novembra lokdauna laikā mums bija patīkams pārsteigums. Nav šaubu, ka KA Invest profesionālās komandas darbība ir rezultatīva, un situācija būtiski atšķīrās no 2020. gada pavasarī un vēlā rudenī piedzīvotās. Toreiz līdz ar Covid-19 izplatību saistīto maksimālo ierobežojumu ieviešanas periodos daļa īrnieku pameta īres dzīvokļus un pārcēlās vai nu uz saviem nekustamajiem īpašumiem, vai pie radiem provincēs, lai tur sagaidītu lokdauna beigas. Šajā rudenī īrnieku aizplūšana nenotika: viņi nemainīja dzīvesvietu, un tirgus, varētu teikt, ir nostabilizējies. Lokdauna laikā mēs nesaņēmām nevienu iesniegumu lauzt īres līgumu, un neviens īrnieks no mūsu dzīvokļiem neplānoti ”neizvācās”. Izmantojot šo stabilitātes periodu un brīvā laika resursu, uzņēmums KA Invest veica statistisko analīzi un izpētīja īrniekus, sagatavojot savu Labāko klientu topu.


Visi īrnieki mūsu īres īpašumos tika sadalīti pēc vecuma un dzimuma deviņās grupās. Atsevišķi pētījām statistiku pāriem vai ģimenēm un atsevišķiem īrniekiem. Analizējām īrniekus, ņemot vērā viņu īres līgumu termiņus, ar mūsu uzņēmumu un īres maksājumu disciplīnas līmeni.


Uzņēmuma KA Invest pētījuma mērķis bija identificēt cilvēku grupu ar labāko maksājumu disciplīnu un garāko īres līguma termiņu. Šī informācija ir ļoti svarīga īres namu īpašniekiem. Tā ļauj saprast, kuri klienti viņiem ir visizdevīgākie un kuri ir augsta riska grupā. Rezultāts bija šāds.


Par absolūto topa uzvarētāju un stabilākajiem īrniekiem izrādījās ģimenes vai pāri vecuma kategorijā 50 +. Vidējais dzīvokļu īres termiņš šiem klientiem bija par vairāk nekā 100% ilgāks nekā vidējais radītājs visā uzņēmuma KA Invest portfelī. Un ar maksājumu disciplīnu šai grupai bija viss kārtībā: viņu vidū ir vismazākais parādnieku skaits.


Otro vietu Labāko klientu topā ar minimālu atrāvienu no pirmās vietas ir ieguvušas īrnieces - vientuļas sievietes vecumā 50 +. Viņu īres līguma termiņš bija nedaudz mazāks nekā precētiem pāriem 50 +. Taču maksājumu disciplīna izrādījās sliktāka. Šajā pozīcijā viņām ir nopietna atpalicība no mūsu pētījuma līderiem. Un pandēmijas laikā šī atpalicība tikai palielinājās. Tam tomēr ir loģisks izskaidrojums: vienam cilvēkam samaksāt dzīvokļa īri vienmēr ir grūtāk, salīdzinot ar tiem īrniekiem, kur algu, pensiju saņem divi cilvēki.


Labāko īrnieku trijnieku noslēdz grupa, kurā iekļauti vīrieši, kas vecāki par 50 gadiem. No līderiem viņi diezgan būtiski atpalika gan īres līgumu termiņa, gan īres maksājumu disciplīnas ziņā. Lai gan šeit nebija īpašu pārsteigumu, un tas ir saprotams, ka vīriešiem biežāk nekā sievietēm ir vērojami kaitīgie ieradumi, piemēram, alkohola atkarība. Līdz ar to rodas finansiālas un cita rakstura problēmas.


No atlikušajām īrnieku grupām īpaši vēlos atzīmēt jaunas meitenes, kas dzīvo vienas. Pēc statistikas viņas diemžēl ir visnestabilākie īrnieki noslēgto īres līgumu termiņu ziņā. Ja īpašnieks grib izīrēt dzīvokli un vēlas ilgāku laiku neuztraukties par nepieciešamību meklēt jaunus īrniekus, viņam jāzina: šī nav tā klientu grupa, kas nodrošinās ilgu, mierīgu dzīvi. Uzņēmuma KA Invest profesionālie novērojumi liecina, ka meitenes pārāk elastīgi un nenopietni attiecas pret savu dzīvesvietu un var pavisam vienkārši to mainīt. Ja dzīvē mainās kādi apstākļi, viņas ātri vien lauž īres līgumu un pārceļas pie sava puiša vai, piemēram, pie vecākiem, kad radusies nepieciešamība kādu laiku ietaupīt savu budžetu.


Tajā pašā laikā meitenēm-īrniecēm ir arī plusi: viņas parasti uztur savu īrēto dzīvokli lieliskā stāvoklī, kā arī viņām ir labāka maksājumu disciplīna nekā jauniem vīriešiem.

Ir vēl viena klientu grupa, kuru savā pētījumā neizcēlām, proti, tās ir vientuļās mātes, kuras mēdz dēvēt par nepilnajām ģimenēm. Tā sagadījās, ka šādu īrnieku mūsu namīpašumos ir ļoti maz, tāpēc ir neiespējams veikt pilnu to analīzi. Taču, izmantojot līdzšinējo pieredzi, varam teikt, ka šī grupa pieder pie tām, kam ir vissliktākā disciplīna īres maksājumu izpildē.

Un visbeidzot secinājums: mūsu pētījuma analīze liecina, ka gados vecākie īrniekie ir līderi noslēgto īres līgumu termiņa ziņā. Jo vecāks ir cilvēks, jo retāk viņam rodas vēlme mainīt dzīvesvietu un principā piedzīvot kādas pārmaiņas savā dzīvē.