Ka Invest sākusi izmantot "Kredītinformācijas biroja" datus

Namu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa "Ka Invest" iedzīvotāju parādu pārvaldīšanai sākusi izmantot kredītbiroja "Kredītinformācijas birojs" datu arhīvā apkopotās privātpersonu kredītvēstures, aģentūru LETA informēja "Kredītinformācijas biroja" pārstāvji. Uzņēmumu grupā "Ka Invest" ietilpst uzņēmumi "Ka Management" un "Ka Invest Group", kas izīrē un, vienlaicīgi, apsaimnieko sešas daudzīvokļu mājas Rīgā - ap 400 dzīvokļu un virkni komerctelpas.


Uzņēmumu grupas "Ka Invest" īpašnieks Aleksejs Kaškarovs informē, ka, ņemot vērā lielo īrnieku skaitu, uzņēmumi saskaras ar gadījumiem, kad īrnieks atbrīvo dzīvokli ar parādu. Kaškarovs norāda, ka strādāt ar parādiem ir efektīvāk, ja uzņēmuma pārziņā ir informācija par personas maksāšanas disciplīnu un kredītkultūru. Kā norāda "Ka Invest" vadītājs, šogad no visiem īrniekiem, kas atbrīvojuši īres dzīvokli ar parādu, 70% par savam saistībām jau ir norēķinājušies. Tajā pat laikā Kaškarovs atzīmē, ka visu šogad izbraukušo īrnieku procents, kuri atbrīvojuši dzīvokli bez parādiem, tuvojas 90%.


"Vislielāko atdevi no kredītbiroja datu pielietošanas novērojam no gados jauniem cilvēkiem, vecumā līdz 35 gadiem, kas nelielas summas dēļ nevēlas bojāt savu kredītvēsturi. Tāpat būtisks sadarbības aspekts ir iespēja novērtēt potenciālo īrnieku - viņa maksātspēju un sniegtās informācijas patiesumu, tādejādi ievērojami uzlabot mūsu īrnieku portfeļa kvalitāti," uzsver Kaškarovs.


Pēc "Kredītinformācijas biroja" datu apmaiņas sistēmā uzkrātajiem datiem iedzīvotāju kopējā parādu summa dažādu pakalpojumu sniedzējiem (degvielas tirgotāji, elektroapgāde, apsaimniekošana un citi) šobrīd sasniedz 166,6 miljonus eiro, bet to personu skaits, kurām ir fiksēti maksājumu pārkāpumi - 242 000.


"Informācija par personas parādu kredītbiroja datu bāzē nokļūst, kad kavējums ir sasniedzis 60 dienas. Jāņem vērā, ka kavētie maksājumi ir mazākā iedzīvotāju saistību sloga daļa, jo vēl lielākajai iedzīvotāju daļai ir aktīvi aizņēmumi bankās un pie ātrajiem kreditētājiem. Piemēram, novembrī kopējā privātpersonu līgumu summa ar kredītiestādēm sasniedza 13,25 miljardus eiro," informē "Kredītinformācijas biroja" valdes loceklis Intars Miķelsons.